Näin parhaat myyjät saavat kiireisen päättäjän kiinni

Monesti sanotaan, ettei myyntityötä arvosteta Suomessa. Tässä saattaa piillä totuuden siemen yleisellä tasolla, mutta tämä ei kuitenkaan päde silloin, kun puhutaan yritysten ylimmän johdon arvostuksesta myyntityötä kohtaan.

Haastattelin #StrateginenKumppani -kirjaani varten 100 suomalaista toimitusjohtajaa, ja kaikista haastateltavista huokui arvostus B2B-myyjiä kohtaan. He myös olivat hyvin tietoisia siitä, ketkä yritysten kasvun ja menestyksen mahdollistavat.

Toimitusjohtajat siis tykkäävät hyvistä myyjistä korostetun paljon, mutta vastaavasti heitä ärsyttävät todella paljon myyjät, jotka hukkaavat heidän arvokasta aikaansa. Yllätyin itse asiassa siitä, miten paljon kritiikkiä haastateltavat antoivat myyjistä, jotka ottavat heihin yhteyttä. Ehkä myyjät eivät aina osaa ottaa huomioon, mikä johtajia oikeasti kiinnostaa, ja kuinka stressinen ja hektinen johtajan arki todellisuudessa on.

Tässä erään toimitusjohtajan kommenttim joka kuvaa ehkä miksi niin harva vastaa puhelimeen:

“Suomalaisten myyjien yhteydenotoissa ei ole mitään järkeä, minulle tulee kaikenlaista yhteydenottoa ihan turhista asioista... Esimerkkejä asioista mitä minulle on yritetty myydä viime aikoina: Palomieskalenterit, ilmastointilaitteet, roskalaatikoita, jälleenmyyjäksi kevytnostureille.” (Suuren IT-palveluita myyvän yrityksen toimitusjohtaja)

Tässä kolme asiaa, jota parhaat myyjät tekevät kun sopivat tapaamisia:

#1 Parhaat myyvät tietoa, jolla saavat tapaamisen

#2 Parhaat osoittavat heti, että tunnistavat asiakkaan tilanteen

#3 Parhaat ottavat monella eri tavalla yhteyttä (eivätkä tyydy pelkkään soitteluun)